Pasta z ciecierzycy – hummus – przekąska na imprezę

Pasta z ciecierzycy - hummus - dietetyczny hummus - dietetyk online

Hummus sprawdzi się zarówno, jako pełnowartościowy, wegański posiłek oraz zdrowa przekąska na imprezie. Pasta z ciecierzycy idealnie komponuje się z pieczywem, tortillą oraz róznymi warzywami – marchewką, selerem naciowym czy papryką.

Pasta z ciecierzycy i tahini – hummus

Hummus sprawdzi się zarówno, jako pełnowartościowy, wegański posiłek oraz zdrowa przekąska na imprezie.
Kategoria: Przekąska, Wegańska
Kuchnia: bliskowschodnia
Tagi: ciecierzyca, hummus, pasta, tahini, wege
Porcje: 6
Calories: 215kcal

Składniki

  • 400 g Ciecierzycy w zalewie*
  • 4 łyżki Pasty tahini
  • 1 ząbek Czosnku
  • 3 łyżki Soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki Soli
  • 1/2 łyżeczki Kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki Pieprzu

Przygotowanie

  • Ciecierzyce odsącz (płynu nie wylewaj) i umieść i malakserze. Ciecierzyce zblenduj na gładką pastę, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodawaj z porcjach płyn z ciecierzycy.
  • Do ciecierzycy dodaj pozostałe składniki: pastę tahini, sok z cytryny, roznieciony lub starty czosnek oraz przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę.
  • Gdy pasta będzie dobrze wymieszana spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  • Podawaj:
    – ze słupkami warzyw: marchewką, selerem naciowym, papryką, kalerepą
    -pieczywem
    -tortillą

Notes

*Można zastąpić ugotowaną ciecierzycą 

Modyfikacje hummusu

Podstawowy przepis na pastę z ciecierzycy można dowolnie modyfikować, ponieważ dobrze łączy się z różnymi smakami. Oto kilka sprawdzony połączeń:

  1. Hummus z suszonymi pomidorami – do bazowego przepisu wystarczy dodać kilka sztuk suszonych pomidorów i razem zblendować.
  2. Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką – papryki oczyścić z nasion, zawinąć w folię i piec w piekarniku ok. 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika z papryki zdjąć skórkę i miąższ zblendować razem z hummusem.
  3. Hummus z curry – wystarczy dosypać aromatycznej przyprawy curry, a pasta z ciecierzycy będzie smakowała zupełnie inaczej.
  4. Hummus z buraczkami – buraki należy ugotwać lub kupić już ugotawne i zblendować razem z hummusem. Taki dodatek sprawi, że hummus nabierze słodyczy.

Udostępnij:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Jedna odpowiedź

Możliwość komentowania została wyłączona.